Het plaatsen van tegels in een badkamer

Als tegelzetter is het belangrijk dat je niet alleen gespecialiseerd bent in het plaatsen van vloer- en wandtegels. Je moet er ook voor zorgen dat de ondergrond waarop je de tegels plaatst aan de vereisten voldoet. Hoewel het plaatsen van een dekvloer en het bepleisteren of cementeren van muren een vak apart is, heeft de goede uitvoering van deze werken een grote invloed op het tegelwerk. Het kan dus niet anders dan deze werkzaamheden als onderdeel van het project te zien. Daarnaast is het goed om te weten welke tegels gemakkelijk te onderhouden zijn, wat de beste oplossing voor een inloopdouche is, enzovoorts. Deze vragen komen meteen naar voren bij het plaatsen van tegels in een badkamer. Wij denken graag met u mee…

Inloopdouche: doorlopende betegeling of douchebak?
Het is een vraag die ongetwijfeld gesteld wordt. Ondanks dat een doorlopende betegeling soms wordt gezien als minst geschikte optie als het gaat om een goede waterdichting, is het toch een prima oplossing als met de volgende punten rekening gehouden wordt:

1. Afwatering: Een helling van 0,7% (7 mm op 1 meter) in het tegelwerk leidt het water naar de afvoer en voorkomt de vorming van plassen. Er bestaan betegelbare douchebakken waarin een helling voorzien is, maar ook Weber Vloermortel snel 731 kan gebruikt worden om dit resultaat te behalen, zelfs op een houten ondergrond.

Het voordeel van een sneldrogende dekvloermortel ten opzichte van een voorgevormde douchebak is dat er geen beperkingen zijn in de afmetingen van de doucheruimte. Een lijnafwatering, met een douchegoot op de volledige breedte van de douche, is het eenvoudigst en geeft meestal het mooiste resultaat. Er hoeft dan slechts één helling gemaakt te worden waar het water gemakkelijk afvloeit. Afwateren naar een doucheput (puntafwatering) is complexer. Niet alleen door de verschillende hellingen die gemaakt moeten worden, maar ook door het extra tegelsnijwerk.

2. Grootte van de douche, douchegoot en afvoerleiding: De afvoer van het water wordt niet alleen bepaald door de helling waarin de tegels gelegd worden, maar hangt ook grotendeels af van deze 3 factoren. Het is aan te raden om bij de loodgieter na te gaan, welke douchegoot en afvoerleiding de afvoercapaciteit kunnen waarborgen. Hierdoor wordt waterinsijpeling in de constructie en bacterievorming vermeden. Ook worden problemen met het tegelwerk voorkomen.

3. Type tegels: Kwalitatief goede tegels zijn belangrijk in de badkamer en zeker de investering waard. Te poreuze tegels zijn af te raden en ook mozaïektegels op de vloer van een inloopdouche zijn niet de beste keuze, tenzij ze gevoegd worden met weberepox easy. Dit zorgt namelijk voor een waterdichte en elastische voeg, zodat de kwaliteit van het grote aantal voegen bij bijvoorbeeld mozaïektegels gewaarborgd blijft.

Of de beslissing nu gaat naar een douchebak of een doorlopende betegeling, in beide gevallen is het toepassen van een waterdichting een must. Vooral verbindingen zijn onderhevig aan spanningen en vertonen dikwijls scheuren die waterinfiltratie mogelijk maken. Dit zie je bijvoorbeeld in het geval van een douchebak bij de verbinding tussen de bak en de muurtegels. Ook  in het geval van een doorlopende betegeling bij de verbinding tussen vloer en muur kan dit voor problemen zorgen.

Maar ook specifieke plaatsen zoals kraanaansluitingen en sifons zijn gevoelig voor het doorlaten van water. Kortom, het is belangrijk om een badkamer waterdicht af te werken om lekkage in de toekomst te voorkomen. Hiervoor kunt u bijvoorbeeld het webersys pakket gebruiken. Dit is een compleet afdichtpakket dat een betrouwbare elastische afdichting garandeert. Daarnaast is het toepasbaar op alle ondergronden en geschikt voor het waterdicht maken van hoekaansluitingen.

 

De muren van cementgebonden stuc.
Een badkamer is een vochtige plaats. Zorg ervoor dat je voor je tegelwerk dan ook met een geschikte ondergrond begint om vochtplekken, schimmel of barsten op termijn te vermijden. Een cementgebonden stuc is waterbestendig. Ook zorgt de sterkte van een cementgebonden stuc ervoor dat het gewicht van de tegels geen issue vormt. Kiest u voor een cementgebonden stuc? Dan kunt u bijvoorbeeld gebruik maken van onze weberdur producten. Hoewel deze producten bestand zijn tegen water, is het altijd aan te raden om een cementgebonden stuc te voorzien van een waterdichtingssysteem.

Indien gebruik gemaakt wordt van gipskartonplaten, moeten ze vochtbestendig zijn. Gips, de basis van iedere gipskartonplaat, is niet bestand tegen een aanhoudende inwerking van vocht. Waterwerende gipskartonplaten zijn behandeld met een waterafstotend product en daardoor wel geschikt voor een badkamer.

Let er bij een renovatie ook steeds op of de thermische isolatie in orde is. In oudere gebouwen bestaat bovendien de kans dat er vocht via de buitenmuren binnensijpelt met condensatie- en vochtproblemen tot gevolg.

Deze Post is geleend van Weber/Beamix